Miért az ETŰD?

Tanulj a legnagyobbaktól, légy profi zenész!

Az 1999 szeptembere óta működő ETŰD Konzervatórium (Zeneművészeti Szakgimnázium) olyan speciális szakképző iskola Budán, ahol kimondottan felnőttoktatás keretében tanulható a jazz- és a klasszikus zenész szakma. A konzervatórium zenei középfokú képzést biztosít tanulóinak – az ETŰD-ben ez kizárólag érettségivel rendelkező felnőtt fiatalokra vonatkozik. (A hivatalos „szakgimnázium” megnevezés kissé megtévesztő, mivel iskolánkban közismereti tárgyakat nem tanítunk.)

A képzés iskolarendszerű felnőttoktatás keretében zajlik, a hatályos törvényeknek megfelelően 25 éves korig nappali munkarendben, 25 éves kor felett pedig esti munkarend szerint. A szakképző iskola hallgatói két év alatt szerezhetik meg az emelt szintű zenész szakmát az OKJ 54 212 04 JAZZ ZENÉSZ – hangszeres és jazzénekes szakon, valamint OKJ 54 212 05 KLASSZIKUS ZENÉSZ – magánének, illetve hangszeres szakokon.

Mivel minden tanulónk felnőtt, a légkör, a kommunikáció is ennek megfelelő. Fontosnak tartjuk egymás személyiségének, céljainak tiszteletben tartását. Az egyéni vagy kiscsoportos órák lehetőséget teremtenek a tanulók tudásszintjéhez mért tananyag és egyéniségéhez illeszkedő tanítási módszer megválasztásához.

A frissen érettségizettek mellett életkorukat tekintve jellemzően a 20-as, 30-as éveikben járó egyetemisták vagy már valamilyen „polgári” szakmával vagy diplomával rendelkező zeneszerető és a zenélést életcélnak tekintő motivált és tudatos fiatalok alkotják az “etűdösök táborát”!

Alig van szabadidőd a zenélésre? Nálunk egyedi órarend szerint tanulhatsz!

Iskolánkban nemcsak azok a felnőttek tanulhatnak, akik feltétlenül OKJ szakvizsgát kívánnak tenni, hanem azok is, akik igényesen, kevesebb idő ráfordításával szeretnének zenélni, egy valódi zenészközösséghez tartozni – a Felnőttek Zeneiskolája ezt a célt szolgálja.

Ha a munka, család mellett csak heti egy-két alkalommal tudod magad szabaddá tenni, akkor sem kell lemondanod a zenetanulásról! Az ETŰD-ben mi lehetőséget biztosítunk arra, hogy Te magad állítsd össze az órarended és olyan zenei foglalkozásokra járj, amilyenre csak szeretnél! amin részt szeretnének venni. Például ha énekes vagy, járhatsz egyéni énekórákra és mellette látogathatod a színpadi gyakorlatokat, vagy ha egyéni énekórára nem tudsz járni, részt vehetsz az Etűd Zenés Színpad tagjaként egy musical produkciókban. De ha a jazz műfajban vagy otthon, felveheted a zenekari gyakorlatot, illetve az egyéni órákat is.

Milyen adottságok szükségesek ahhoz, hogy zenésszé válj?

Magabiztos, sikeres felnőttként nem könnyű elfogadni, hogy a zenetanulás nem olyan, mint például a nyelvtanulás vagy egy civil, nem művészeti szakma elsajátítása. Másképp tanul egy kiművelt agyú felnőtt, mint egy gyerek, de korosztálytól függetlenül elmondható, hogy a zenetanulás során gyors és könnyű sikert nem lehet elérni. Nagyon fontos rendszeresség, a következetesség és a türelem önmagunkkal szemben – ha mindezeknek birtokában vagy, vagy sikerül elsajátítanod, nyert ügyed van!

A zenei pályára készülőknek alapkövetelmény továbbá a zenésztársakkal való együttműködő készség. Különösen igaz ez a jazz műfajt művelők esetében, hiszen az egymásra figyelés, az egymásra hangolódás, az együtt lélegzés az alapja a megszólaló muzsikának.

Naprakész tudás hiteles forrásból!

Az iskolában magasan kvalifikált művészek, művésztanárok, iskolát teremtő pedagógusok, a magyar zenei élet meghatározó egyéniségei dolgoznak példaértékű együttműködésben, erre tanítva a zenetanuló diákokat is. Valamennyien aktív, hazai és nemzetközi pódiumokon egyaránt nagy gyakorlattal rendelkező, elismert művészek.

Az ETŰD Konzervatórium tanári karában minden generáció képviselteti magát, ez a kulcsa az állandó megújulásnak, a művészi pedagógia fejlődésének, a szakmai és emberi értékek továbbadásának.

Iskolánkból számos népszerű és világszinten is elismert zenész került  ki, – a Magyar Állami Operaház magánénekese, Pasztircsák Polina vagy a 2006-os Montreux-i Jazz Verseny első díjasa, Szőke Nikoletta is ETŰD-ösként kezdte!

Közel 2 000 tanítványa volt az elmúlt 18 évben szakképző iskolánknak, tanítványaink számos országos versenyen vettek részt, illetve nyertek díjakat. Legnagyobb szakmai sikerünk az az, hogy akik OKJ vizsgát tettek, szinte valamennyien folytatják a zenész szakmát, ki szólóénekesként, ki saját zenekart alapítva vagy  profi társulat tagjaként, mások hangszerelnek vagy a hangszertudásukat hangtechnikai tudással egészítették ki, és így alapítottak céget. Szakképzésünk jogosít televíziós, rádiós vagy más műsorszerkesztői, műsorvezetői, továbbá zenei újságírói feladatok ellátására is.

 

Csatlakozz az ETŰD csapatához!